Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi is a Playstation 3: Történet és specifikációk

A PlayStation 3 a Sony Interactive Entertainment által készített otthoni videojáték konzol. Japánban és Észak-Amerikában 2006 novemberében, Európában és Ausztráliában pedig 2007 márciusában jelent meg. Megjelenésekor a világ eddigi legfejlettebb konzolja volt, köszönhetően a kiváló grafikának, a mozgásérzékelős vezérlőnek, a hálózati képességeknek és a kiemelkedő játékkínálatnak.

Minden idők legnépszerűbb játékrendszerének, a PlayStation 2-nek az utódja, a PS3 hamarosan az a rendszer lett, amely mindenkinek kellett.

A Sony úgy döntött, hogy a PS3-nak két változatát hozza forgalomba. Az egyik 60 GB-os merevlemezzel, WiFivel és különböző SD kártya olvasóval rendelkezett. Az olcsóbb változat 20 GB-os tárhellyel jelent meg és nem rendelkezett a fent említett lehetőségekkel. Ezt leszámítva a két változat azonos volt, és mindkettő lényegesen többe került, mint a korábbi versenytársak.

 

A Playstation történelme

A PlayStation 1 1994 decemberében jelent meg. CD ROM-alapú 3D-s grafikát használt, ami izgalmas új lehetőséget biztosított az otthoni arcade stílusú videojátékok megtapasztalására. A konzol sikerét három kapcsolódó termék követte: a PSone ami egy kisebb változat volt, a Net Yaroze, ami egy gyönyörű fekete matt festést kapott és jóval drágább volt, cserébe lehetett rajta fejleszteni játékokat, - igaz, ezek csak pár bites játékok lehettek -, valamint a PocketStation, egy apró kézi konzol. Mire mindezek a változatok megjelentek, a PlayStation még a Segánál és a Nintendónál is nagyobb tábort tudhatodd maga mögött.

Miközben az eredeti PlayStation ezen verzióváltozatai a piacra kerültek, a Sony kifejlesztette és kiadta a PlayStation 2-t. A 2000 júliusában piacra kerülő PS2 gyorsan a világ legnépszerűbb otthoni videojáték konzoljává vált. A PS2 új, "slimline" változata 2004-ben jelent meg. A PS2 még 2015-ben is, (15 évvel megjelenése után!) minden idők legkelendőbb otthoni konzolja maradt.

A PS3 konzol, amely megjelenésekor az Xbox 360 és a Nintendo Wii-vel versenyzett, jelentős technológiai ugrást jelentett. Cell processzorával, HD felbontásával, mozgásérzékelőivel, vezeték nélküli vezérlőjével és végül 500 GB-osra nőtt merevlemezével hatalmas népszerűségnek örvendett. Több mint 80 millió darabot adtak el belőle világszerte.

A Playstation 3 cell processzora

Ps3 gép

 

Megjelenésekor a PS3 volt a valaha tervezett legerősebb videojáték rendszer. A konzol szíve a Cell Processzor volt. A Proci Lényegében hét mikroprocesszorból állt egy chipen, így egyszerre több művelet elvégzésére is képes. Annak érdekében, hogy a játékrendszerek közül a legélesebb grafikát nyújtsa, a Sony az Nvidia-hoz fordult a grafikus kártya megépítésével.

A Cell processzornak minden kifinomultsága ellenére megvoltak a maga előnyei és hátrányai. Úgy tervezték, hogy támogassa az összetett programozást, ugyanakkor ellenálljon a hackelésnek. Sajnos a rendszer összetettsége miatt annyira különbözött a tipikus CPU-tól, hogy a fejlesztők frusztráltak lettek, és végül felhagytak a PS3-játékok készítésével.

A játékfejlesztők frusztrációja nem is olyan rettenetesen meglepő, tekintve a processzor tervezésének rendkívüli részletességét. A HowStuffWorks weboldal szerint:

A Cell "feldolgozó eleme" egy 3,2 GHz-es PowerPC mag, amely 512 KB L2 gyorsítótárral van felszerelve. A PowerPC mag egy olyan típusú mikroprocesszor, amely hasonló ahhoz, amely az Apple G5-öt is működteti. Önmagában is nagy teljesítményű processzor, és önmagában is könnyedén képes lenne egy számítógépet működtetni; a Cellben azonban nem a PowerPC mag az egyedüli processzor. Ehelyett inkább egy irányító processzor. A feldolgozást a chip nyolc másik processzorának, a Synergistic Processing Elementsnek delegálja.

További egyedi tulajdonságok

  • PlayStation 3 HD-TV: A PS3 egyik fő értékesítési pontja a beépített nagy felbontású Blu-ray lemezlejátszó volt. Képes az új HD Blu-ray filmek, PS3 játékok, CD-k és DVD-k lejátszására. Még a már birtokolt DVD filmeket is képes "felskálázni", hogy HDTV-n jobban nézzenek ki. A PS3 HD képességeinek kihasználásához HDMI kábelre volt szükség. Mindkét változat teljes mértékben támogatja a HDTV-t.
  • PlayStation 3 Network: A PlayStation 3 volt az első olyan otthoni konzol, amely lehetővé tette az online használatot és a játék közbeni interakciót másokkal. Ezt a PlayStation Network segítségével biztosította. A PS3 lehetővé teszi az online játékot, a játék és szórakoztató tartalmak letöltését, a zene és játékvásárlást, valamint a letöltött játékok PSP-re történő átvitelét.

A PS3 hálózata teljesen ingyenesen használható; ma a PlayStation Network a streaming videótól a játékkölcsönzésig számos szolgáltatást kínál. A PS3 támogatja a csevegést és a webes szörfözést is a Sixaxis vagy bármely USB billentyűzet segítségével.

A Playstation 3 Hardvere és tartozékai

ps3 kontroller

A PS3 nem csak egy nagy teljesítményű rendszer, de gyönyörű is. A Sony tervezői olyan játékrendszert akartak létrehozni, amely inkább hasonlít egy csúcskategóriás elektronikai eszközre, mint játékra. Ahogy ezek a képek is mutatják, a PS3 inkább hasonlít egy Bose által tervezett hangrendszerre, mint egy videojáték rendszerre. A 60 GB-os PS3 első megjelenésekor fényes fekete színű volt, a Blu-ray meghajtót védő ezüstszínű díszlemezzel. A 20 GB-os PS3 "tiszta fekete" színű volt, és nem volt rajta ezüstszínű díszítés.

A PS3 egyik legnagyobb meglepetése a teljesen újratervezett, bumeráng alakú vezérlő volt. Az új Sixaxis nagyon hasonlított a PS2 Dualshock kontrollerére, de itt véget is ért a hasonlóság. Rezgés helyett a Sixaxis mozgásérzékeléssel rendelkezett. Viszont nem ez volt az egyetlen kiegészítő.

Kapható volt memóriakártya-adapter, Blu-ray távirányító és HDMI AV-kábel is, valamint a PS3 tartozékok listája, amelyek jóval túlmutattak az akkoriban létező otthoni videojáték-technológián

A játékok

A játékkonzolgyártók, mint például a Sony, a Nintendo és a Microsoft, szeretik hangoztatni, hogy melyik rendszer a legerősebb. De az igazi indok, ami miatt letesszük a voksunkat valamelyik mellett, azok a játékok.

Az egyik legimpozánsabb játéklistát állította össze a november 17-i megjelenésre. A családbarát, több platformon játszható játékoktól kezdve az olyan PS3 exkluzív játékokig, mint a Sonic the Hedgehog, egészen a hardcore játékosoknak szánt Resistance: Fall of Man-ig, a Playstation 3 már az első naptól kezdve egy sor kiemelkedő játékkal rendelkezett, gyártásáig pedig közel 1500 PS3 játék jelent meg.

Egyéb Információk

A PlayStation 3-at 2013-ban a PlayStation 4 váltotta fel. A PlayStation 4 tartalmaz egy okostelefon alkalmazást is, így jobban illeszkedik egy olyan világba, amelyben mindenkinek ott lapul a zsebében egy miniszámítógép. A PS3-mal ellentétben nem használja az összetett Cellular Processort. Ennek eredményeként a fejlesztők könnyebben készíthettek új játékokat a rendszerre.

Gyakori kérdések

Megszűnt a PlayStation 3 gyártása?

Igen. 2016-ban a Sony leállította a PlayStation 3 konzolok gyártását az amerikai és az európai piacra, Japánban pedig 2017-ben szüntette be a gyártást.

Mennyibe kerül egy PlayStation 3?

Mivel a Sony már nem gyárt új PS3-at, a legjobb módja annak, hogy használt és felújított konzolokat kínáló harmadik féltől származó eladókon keresztül jusson hozzá. Ez azonban azt jelenti, hogy az árak változhatnak. Hazánkban általában 25.000Ft és 50.000Ft között lehet megtalálni ezeket a termékeket.

Hogyan lehet kinyitni egy PlayStation 3-at?

Először is húzd ki az összes kábelt és mindent, ami az USB-portokba van dugva. Egy kis laposfejű csavarhúzóval távolítsa el a kék csavart, távolítsa el a matricát (ez érvényteleníti a garanciát), és vegye ki a merevlemezt. Ezután csavarja ki a Torx-csavart és a négy kisebb csillagcsavart. Csúsztassa le a felső fedelet a konzolról, és csavarja ki az alatta lévő hét csavart, majd húzza felfelé, hogy eltávolítsa a felső héjat.

Hogyan használhatod a PlayStation 3 kontrollert PC-n?

Csatlakoztasd a kontrollert a számítógéphez, majd töltsd le és futtassd a DS4windows programot. Telepítsd a DualShock 3 illesztőprogramot, vagy ha Bluetooth-t használsz, akkor a Bluetooth-illesztőprogramot. Győződj meg róla, hogy a DualShock 4 illesztőprogram nincs bejelölve.